Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

THATCamp Utrecht

January 28, 2015 - January 29, 2015

THATCamp UtrechtDigital Humanities-conferenties hebben veelal een inwisselbare insteek: de geesteswetenschappen hebben alles/niets (doorhalen wat niet van toepassing is) te winnen met het gebruik van digitale tools en technieken. De enige nuance van dit zwart-witbeeld zit ‘m vaak in het allerlaatste leesteken: het vraag- of uitroepteken waarmee de stelligheid van de organisatoren tot uitdrukking wordt gebracht.

Het THATCamp-concept breekt op verfrissende wijze met deze traditie, door digitalisering niet te beschouwen als belofte of gevaar, maar als realiteit. Waar dat in de THATCamp-praktijk toe leidt, verschilt van bijeenkomst tot bijeenkomst. Inherent aan de unconference-vorm wordt het programma tenslotte collectief en ter plekke bepaald.

In Nederland bleek het eerste THATCamp (Den Haag, januari 2014) in elk geval in een grote behoefte te voorzien. In goede sfeer lieten historici, informatici en combinaties daarvan elkaar zien hoe software of programmeertechnieken kunnen worden ingezet in de geesteswetenschappelijke praktijk – van het verzamelen en organiseren van data en het uitvoeren van digitale analyses tot digital humanities als methode of onderwerp van academisch onderwijs. In de afsluitende discussie bleek dat deze eerste concrete uitwisseling van ervaringen voor velen smaakte naar meer.

THATCamp Utrecht wil in deze behoefte voorzien. In januari 2015 wordt opnieuw een platform geboden aan alle geesteswetenschappers in Nederland die behoefte hebben hun ervaringen of vragen bij het gebruik van digitale middelen in hun onderzoek of onderwijs aan de orde te stellen. De focus ligt daarbij vooral op de digitale praktijk en op reflectie gebaseerd op praktische ervaringen.

Het THATCamp Utrecht vindt plaats aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht aan de Drift in de binnenstad. Het plenaire gedeelte waarmee het THATCamp wordt geopend en afgesloten vindt plaats in Drift 25, zaal 001. De sessies worden verdeeld over die ruimte en zalen D25-003, D25-005 en D25-101. De Drift is te bereiken op ca. tien minuten lopen van Utrecht Centraal. De ingang van Drift 25 zit aan de achterkant van het gebouw, te bereiken via de bibliotheek op nr. 27.

 • Where: Utrecht, University of Utrecht
 • Information: Visit utrecht.thatcamp.org
 • You can follow THATCamp on Twitter
 • Details

  Start:
  January 28, 2015
  End:
  January 29, 2015
  Event Category:
  Event Tags:
  ,
  Website:
  http://utrecht.thatcamp.org/

  Organizer

  THATCamp
  Website:
  http://utrecht.thatcamp.org/

  Venue

  University of Utrecht
  Drift 25, Utrecht, 3512BR Netherlands
  + Google Map
  Phone:
  0302536200
  Website:
  http://www.uu.nl/faculty/humanities/nl/Contact/Pages/panden-en-openingstijden.aspx#drift25